Spændende oplæg, høj faglighed & god stemning. Årets Made By Djursland: Grøn Energi+ blev afviklet hos Rønde Idrætscenter torsdag d. 9. november.

Arrangementet var godt besøgt og tiltrak mange lokale virksomheder og studerende. Over 250 personer deltog på dagen.

Konferencen bød på inspirerende indlæg til omstilling til grøn energi i erhvervslivet, både fra et konkret udgangspunkt til et større strategisk, landsdækkende overblik. Alt lige fra praktiske og konkrete omstillinger til investering, lovgivning og udviklingsprojekter gav anledning til dialog, netværk og inspiration.

Første oplægsholder var Niels Franck fra EnergiNet, der rammesatte hele temaet med et helikopterperspektiv på omstillingen til grøn energi på nationalt plan med fokus på lovgivning, investering i udbygning af elnettet og spændingsfelt der ligger i både at skulle implementere den grønne omstilling og at skulle gøre det økonomisk overskueligt for borger og samfund.

Søren Gertsen, direktør ved Grenaa Varmeværk, gav en introduktion til den transformation af varmeforsyningen i Grenaa, som selskabet har gennemgået siden 2014. Udover at investere i nye anlæg arbejder Grenaa varmeværk med partnerskaber med blandt andre Lallemand med fokus på overskudsvarme, opstilling af vindmøller og mulig udbygning af jordvarme (geotermi).

Med fokus på finansiering og investering fortalte Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO) med Jesper Rasmussen, Porteføljekundechef; Poul Erik Nielsen, Erhvervskundechef, og Jens Koch, Senior Director i Green Investments om konkrete forslag til at komme i gang med den grønne omstilling. Desuden blev en række gode cases hevet frem, der tegnede et billede af hvilke typer projekter inden for den grønne omstilling, EIFO har involveret sig i.

Michael Melgaard Christensen, direktør ved Trustrup-Lyngby Varmeværk (TLV), gav et indblik i, hvordan et varmeværk kan arbejde for optimal udnyttelse af ressourcer og kompetencer gennem innovative og grønne løsninger, herunder hvordan man omlægger varmeværker med traditionelle varmekilder til brug af grønnere kilder og metoder – med fokus på Gjerrild Varmeværk.

Dagens sidste faglige indlæg stod Martin Eghøj Laursen, Commercial Director, og Anders Lønne, Head of Trading, fra NRGi for, der præsenterede fire forskellige cases med udvikling og drift af vedvarende energiprojekter lokalt på Djursland – cases om konkrete solanlæg og vindmøller i Kolind, Dalsgaard, Bjørnholm og Margrethelund.

I løbet af af dagen var der desuden mulighed for at få et ungt indspark fra studerende fra HTX (Viden Djurs), der i projektet ”Energiiværksætterne på landet” fortalte hvordan de forestiller sig anvendelse af solceller og grøn energi. I alt 7 grupper var klar med stande, der præsenterede deres ideer.

Slutteligt blev Innovationsprisen 2023 overrakt – sponsoreret af Djurslands bank og overrakt af erhvervsdirektør Ronnie Kristensen. Innovationsprisen overrækkes hvert år til en virksomhed, der bl.a. har gennemført nogle ekstraordinære udviklingstiltag inden for årets MbD-tema. Som noget nyt i går gik innovationsprisen 2023 til to virksomheder på Djursland, der har udmærket sig ved innovative løsninger på den grønne omstilling: Grenaa Varmeværk og Trustrup-Lyngby Varmeværk. Læs mere om prisoverrækkelsen her.

Tak

Tak til deltagere, oplægsholdere og samarbejdspartnere. Vi er glade for, at I var med til at gøre dagen spændende og vedkommende!
Tak til de virksomheder, der bidrog med en stand i pausen: EIFO, EnergiNet og NRGI Renewables, samt de mange studerende, der deltog med en stand!
Tak til Djurslands Bank for at sponsorere Innovations-prisen!
Tak til Rønde Idrætscenter for at tage sig af rammerne for dagen og sikre, at teknik og forplejning spillede fra start til slut!
Tak til Viden Djurs for samarbejdet og at involvere de mange elever!
Tak til Terma, HSM, Kama Kaffe, Grenaa Hydraulik og GSM for at invitere eleverne indenfor og give dem et indblik i dagligdagen! Læs mere om virksomhedsbesøgene her.
Og tak til Norddjurs Kommune og Syddjurs Kommune for at støtte Made by Djursland igen i år!