Kattegatcentret: 55 arter – 100 ansatte
Mandag d. 24. marts fik pingvinerne i Kattegatcentret besøg af 30 nysgerrige deltagere til det 23. arrangement i kampagnen Opdag din arbejdsplads. Den del af programmet foregik i 8 graders kulde.
Vi fik dog en betydeligt varmere velkomst afdirektør Karsten Bjerrum Nielsen og kurator Rune Kristiansen, der stod for den mere omfattende del af programmet, som blandt andet inkluderede lækker morgenmad, en rundvisning og spændende oplæg ospændende oplæg om Kattegatcentrets virke som zoologisk anlæg, som formidlingscenter og som arbejdsplads.
I løbet af de to timers besøg, fik deltagerne indblik i det helt unikke arbejde, der er forbundet med at drive og udvikle Kattegatcentret samt utallige sjove og fascinerende historier fra akvarier og anlæg.
I naturens tjeneste
Det var den tidligere udstillingschef og nu direktør, Karsten Bjerrum Nielsen, der gav deltagerne den forkromede introduktion til arbejdspladsen. Kattegatcentret adskiller sig fra de andre virksomheder, vi har besøgt i løbet af kampagnemånederne. Og det er ikke kun på grund af pingvinerne og de øvrige 55 arter fra dyreverdenen.
Kattegatcentret er en selvejende institution og et non-profit zoologisk anlæg og maritimt formidlingscenter i ordets bredeste forstand. De tre primære søjler, som Kattegatcentret arbejder ud fra, er naturbevarelse, forskning og formidling/undervisning.
Hvert år besøger 12.000 elever Kattegatcentret gennem Skoletjenesten, hvor de prøver kræfter med naturvidenskaben. Målet er, at alle børn på Djursland skal besøge Kattegatcentret i løbet af deres skoletid. De 11-14-årige kan desuden deltage i Saltvandsakademiet, en to-dages camp, hvor de bliver “blå agenter”.
I 2024 havde centret 156.000 betalende gæster. Besøgstallet svinger fra år til år, meget afhængig af sommervejret, da mange gæster stadig opfatter Kattegatcentret som et “indendørs tilbud”, som Karsten beskriver det. For at øge besøgstallet arbejder man ind i at udbygge porteføljen af tilbagevendende events, koncerter og konferencer, m.m.
Dyrene i anlægget deltager også i forskning. “Forskerne forsker, og centret formidler forskningen,” siger Karsten. I samarbejde med forskere hjælper Kattegatcentret med at oversætte forskernes data, statistikker og analyser, så de er lettere forståelige for lægmand. Formidlingen til forskellige målgrupper, fra universiteter til børnehaver, kræver dygtige formidlere, som også udarbejder undervisningsmateriale til brug før, under og efter besøgene.
Kattegatcentret deltager også i EU-projekter. Lige nu arbejder man på et pilotprojekt, der undersøger, om havmøllestrøm, muslinger og tang kan produceres i samme område.
Mod og vilje driver værket
En bred vifte af fagligheder og kompetencer arbejder sammen om at skabe rammerne for naturformidling, forskning, undervisning og gode oplevelser på centret. Her finder man biologer, dyrepassere, humanister, smede, elektrikere, maskinmestere, journalister, butiksuddannede, ernæringsassistenter, oplevelsesøkonomer, økonomer samt ansatte med baggrund i IT, HD og marketing.
Kattegatcentret har ambitioner om at udstillingerne skal have internationalt niveau, og kompetencerne – både de produktionstekniske og de formidlingsmæssige – skal være in-house. Både fordi det er billigere, men også fordi det er sjovere. Derfor investeres der målrettet i opkvalificering og faciliteter.
At komme i mål med ambitionen kræver et godt og tæt samarbejde mellem dyreholdet, udstillingsteamet og den tekniske afdeling er tæt. Tilgangen er databaseret, undersøgende og eksperimenterende. “Vi øver os hele tiden i at blive bedre,” siger Karsten og fortæller, at de bærende værdier hos Kattegatcentret er mod og vilje.
Et godt eksempel på det mod, der findes i Kattegatcentret, er den kommende totalrenovering af hajtanken, som der aktuelt søges midler til at gennemføre i 2026-27. “Hajer har ikke håndtag,” siger Karsten med et smil, så det kræver et modigt og sammentømret team at løfte hajerne fra den eksisterende tank til en midlertidig tank i bårer. Denne risikofyldte opgave giver til gengæld masser af sammenhold og stolthed.
Kattegatcentret har 30 helårsansatte på lønningslisten, og i sommersæsonen kører vagtplanlægningen med op mod 100 ansatte. Herunder er 12 studentermedhjælpere fra biologi og læreruddannelsen, og dertil ca. 12 frivillige – primært seniorer.
I kølvandet på Karstens oplæg sluttede Rune sig til forsamlingen. Rune er kurator og biologisk ansvarlig på Kattegatcentret, og han kunne fortælle om de unikke udfordringer, der følger med arbejdet med dyrene. Et eksempel er udvidelsen af pingvinanlægget i 2022, som krævede Danmarks største ventilationsanlæg for at beskytte pingvinerne fra indtrængning af svampesporer. Dette blev løst ved at samarbejde med en universitetsprofessor, og løsning var et anlæg, der kan udskifte luften i anlægget 8-12 gange i timen. Med pingvinerne har dyrepasserne også fået en helt anden opgave end de tidligere havde med fiskene. Pingvinerne er nemlig mere sårbare overfor påvirkninger og stressfaktorer end fiskene er, så der er en stor opgave i at observere forholdene og håndtere dyrene, så de fortsat trives i anlægget.
TAK
Tusind tak til Karsten og Rune for et super spændende indblik i virksomheden og jeres arbejde. Og tak til alle deltagere.
Virksomhedsbesøget var en del af Business Djurslands brandingkampagne “Opdag din arbejdsplads” i samarbejde med Norddjurs Kommune og de medvirkende virksomheder.
Sidste chance for at opdage din næste arbejdsplads i regi af denne kampagne er på onsdag d. 26. marts, hvor vi besøger VAM A/S. En af tre virksomheder, der for nyligt indtog podiet, da 3F kårede Årets Arbejdsplads. Meld dig til virksomhedsbesøget her.