Virksomhedsbesøg hos Aarhus Airport

Aarhus Airport checkede 25 deltagere ind, da der var virksomhedsbesøg mandag d. 9. december. Blandt deltagerne var jobsøgende IT-kyndige, tidligere landmænd, samt uddannede vagt- og servicepersoner. En mangfoldig skare, som alle var interesserede i at lære lufthavnen at kende som arbejdsplads.

CEO Lotta Sandsgaard tog imod med morgenmad, oplæg og svar på deltagernes mange spørgsmål. Hun havde allieret sig med lufthavnens driftsansvarlige Lars, HR-ansvarlig Julie samt ansvarlig for shop og service Mette.

Formiddagen summede af god stemning, og netværkssnakken gik lystigt ved de runde caféborde i konferencelokalet med unik udsigt ud over rampen.

Virksomhedsbesøget blev faciliteret af Business Djursland under kampagnen “Opdag din arbejdsplads”.

Fra ”midlertidig” lufthavn til anerkendt airport

Siden sin start har lufthavnen beliggende i Stabrand mellem Kolind og Tirstrup haft status som ”midlertidig” lufthavn. Det er først få år siden, at Aarhus Airport (som skiftede navn fra Tirstrup Lufthavn i starten af 90’erne) opnåede formel anerkendelse som international lufthavn i kraft af sine stadigt flere forbindelser til hele verden via København.

Lotta er forholdsvist ny som direktør i Aarhus Airport. Hun har siden sin indtræden i stillingen d. 1. april 2023 haft blandt sine fornemmeste opgaver at vise både nære omgivelser og flyselskaber om lufthavnens potentiale. En del af arbejdet med at realisere dette potentiale er at udforme veldokumenterede business cases for flyselskaberne og dermed overbevise dem om at drive forretning fra Stabrand. Et arbejde, som allerede er begyndt at have effekt. Flere og flere flyselskaber er blevet opmærksomme på destinationen Aarhus/Djursland – og flere og flere østjyder bruger lufthavnen som trinbræt til resten af verden. Også værtskabet for Routes 2024 har sat Djursland på verdenskortet.

Målet er at nå 1,5 mio. passagerer årligt. Det vil give en økonomisk stabil og rentabel lufthavnsvirksomhed, fortæller Lotta. Og derfor er loyalitet i Østjylland et mål og en strategi.

Her serverer HR-chefen fadøl for kunderne

Aarhus Airport er en attraktiv arbejdsplads og lykkes med at rekruttere efter behov inden for de forskellige faggrupper: fra udvikling og administration til shop, salg og service, over security personale og ”havnearbejdere” på rampen.

Derudover er man lykkedes med at sammensætte en mangfoldig stab af 50-50 mænd og kvinder; en skare med både unge, seniorer og faktisk er 25% af security personalet pensionister. Dertil kommer en større gruppe af medarbejdere med international baggrund.

Så hvordan navigerer man ledelsesmæssigt i en så mangfoldig arbejdsplads? Hos Aarhus Airport hedder opskriften kvalitet, træning og arbejde med kultur.

Kvaliteten sikres blandt andet ved at rekruttere mennesker, der er betagede af netop at arbejde i en lufthavn – og ikke mindst med et særligt ”temperament”. For arbejdet i en lufthavn kræver, at du trives i en uforudsigelig og ofte ”kaotisk” hverdag. Det kræver også, at du kan træde til, hjælpe og samarbejde med dine kollegaer. Og du skal turde at dele dine fejl, så du og dine kollegaer kan lære af dem. For ikke at nævne det helt særligt udfordrende arbejdsmiljø ude på ”rampen”.

Dette er blandt grundene til at Aarhus Airport prioriterer træning højt – en træning, de selv står for. Også bevidst arbejde med kulturen foregår kontinuerligt. For Lotta er målet primært den enkelte medarbejders trivsel. ”Uanset om man er i ledelsen eller på gulvet, bruger vi alle mange timer på vores arbejde. Man skal have det godt, når man går på arbejde.”

Mette supplerer at man nærmest er på team-building hver eneste dag, hvor man hjælper hinanden med at knække pludselige logistiske puslespil eller supportere hinanden i daglige opgaver. ”Noget jeg er virkelig god til, er at servere fadøl,” griner Julie.

”Der er intet vedligehold ved luft”

Blandt deltagerne var også flere med speciale i bæredygtighed og ESG, som spurgte nysgerrigt ind til Aarhus Airports arbejde med klimadagsordnen.

”Vi arbejder meget med klimadagsordenen. Det er flyselskaberne, der ejer flyene, men vi kan også gøre noget”, siger Lotta. ”Vi har lokale råvarer i restauranten, vi sørger for grøn strøm, vores udstyr på rampen er elektrisk, og køretøjerne er på biodiesel. Og selvom vi ikke er underlagt ESG-rapportering, laver vi alligevel en rapport i år.”

Lotta appellerer til at man aflyser flyskam, ligesom man har gjort i Sverige, og pointerer at flytransporten faktisk er nem at omstille. En jetmotor kan nemlig sagtens flyve på grønt brændstof. Og i det store regnskab er der intet vedligehold ved flyenes infrastruktur: luften. Hvorimod asfalt og togskinner kræver udledningstungt vedligehold.

Internationale ambitioner – lokalt forankret

Den internationale lufthavn gør sig på virksomhedsbesøget også bemærket i forhold til sin forankring lokalt. Tekstiler fra Kvadrat i Ebeltoft hænger på væggene som kunstværker. Der er laves udstillinger med lokale kunstnere. Og der samarbejdes med bl.a. Lübker om at tage mod gæsten.

Dertil byder lufthavnen sig til som venue for lokale initiativer, f.eks. Business Djurslands infrastrukturkonference i 2023, men også som scene for jazzkoncerter.

I det hele taget er det tydeligt at den internationale lufthavn ser sin lokalitet som en styrke og et potentiale, der kan åbnes ind i et hav af forretningsmuligheder.

Tak for værtskabet og ikke mindst det arbejde I gør for Djursland.

Og tak til alle der deltog i virksomhedsbesøget!

Om Opdag din arbejdsplads

Besøget hos Aarhus Airport var det 11. og sidste virksomhedsbesøg under kampagnen ”Opdag din arbejdsplads” i 2024.

Vi er tilbage med flere virksomhedsbesøg målrettet jobinteresserede på den anden side af nytår. Vi glæder os til at se dig.