Høringssvar til ”Udbygning af Rute 15 mellem Bale og Tåstrup”

Efter en skitseprojektering og miljøkonsekvensvurdering for en “udbygning af Rute 15 mellem Bale og Tåstrup”, har Vejdirektoratet nu offentliggjort projektet og sendt det i offentlig høring.

Business Djursland har indsendt vores høringssvar til Vejdirektoratet, hvori vi anbefaler at den fulde løsning bliver igangsat. Den “Fulde udbygning” (beskrevet nedenfor) er tilsvarende den aftale, som fremgår af IP35, og som der ligeledes er budget til.

Vi anbefaler vores medlemsvirksomheder at give deres input og perspektiv til kende til projektet, da det er vores overbevisning og erfaring at hvert et høringssvar tæller.

Nedenfor kan du læse Business Djurslands høringssvar, som du i øvrigt er velkommen til at bruge i dit eget høringssvar. Og derunder kan du læse mere om sagen og projektets baggrund.

Der er åbent for høringssvar frem til 17. marts 2025 og kan indsendes fra projektets hjemmeside.

Høringssvar

Djursland, den 1. marts 2025

Til Vejdirektoratet

Business Djursland er en medlemsdrevet erhvervsforening, der repræsenterer ca. 400 virksomheder fra Djursland, fra alle brancher og alle størrelser. På den baggrund fremsendes vores høringssvar til de skitserede 3 projektforslag for ”Udbygning af Rute 15 mellem Bale og Tåstrup”.

Vi vil anbefale Fuld udbygning af 2+1 vejstrækningen med den brede vejprofil og opsætning af midterautoværn af følgende grunde:

1. Kombinationen af den stigende tunge trafik ud til Grenaa Havn og den stigende turismeaktivitet på Djursland, herunder gæster til Nationalparken Mols Bjerge, indebærer periodiske infrastrukturelle gener for begge parter. Her vil en Fuld udbygning kunne være med til at forhindre både trængselssituationer og ulykker.

2. Den stigende trafik til og fra Sverige over Stena Line overfarten, Grenaa – Halmstad, både med tung trafik og svenske turister til Østjylland, tilsiger en Fuld udbygning med minimal trængsel og stor trafiksikkerhed.

3. I forhold til den fremtidige vækst på Djursland opleves at transporttiden fra Aarhus til Grenaa er meget lang, ikke mindst forbi der er mange lastvognstog og landbrugsmaskiner på vejen, uden mulighed for at overhale. Virksomhederne oplever at jobsøgende fravælger Grenaa pga. den lange transporttid og det vil en 1+2 vej kunne afhjælpe, så virksomhederne også kan tiltrække kvalificeret arbejdskraft fra Aarhus og omegn.

4. Der er plads og areal til en Fuld udbygning på hele strækningen med den brede profil, også uden at broerne skal ændres.

5. Byggemæssigt og økonomisk vil en Fuld udbygning formodentligt være til mindre gene og billigere fremfor en evt. etapeløsning. En Fuld udbygning vil desuden kunne gennemføres indenfor den økonomiske ramme, som politisk er aftalt.

Med venlig hilsen
Jørgen Laursen, formand
Business Djursland

Baggrund

Vejdirektoratet har gennemført skitseprojektering og miljøkonsekvensvurdering for en udbygning af Rute 15 mellem Bale og Tåstrup og har nu offentliggjort projektet og sendt det i offentlig høring.

Læs alle resultaterne fra undersøgelsen

Myndighed: Vejdirektoratet
Type: Debatoplæg
Høringsfrist: 17-03-2025
Status: I gang

Projektet

Projektet er en del af IP35. Der er afsat 453 mio. kr. og projektet er fastsat til at opstarte i 2031. Der er i den forbindelse blevet gennemført en MKV (miljøkonsekvensvurdering) i 2023-2024.

Undersøgelsen er sammenfattet nedenfor. Der findes yderligere detaljer på projektets hjemmeside, hvor der også er interaktive kort, hvor der kan zoomes ind på konkrete lokale forhold.

Arealbehov til udbygning | Vejdirektoratet

Resumé

Jf. kommissoriet indebærer projektet en udbygning af strækningen mellem Bale og Tåstrup ud fra de samme overordnede principper, som ombygningen mellem Løgten og Bale. Det vil som udgangspunkt sige til en 2+1 motortrafikvej. Som en del af undersøgelsen ses endvidere på muligheden for en såkaldt 0+ løsning, som er en mindre omfangsrig løsning end en fuld udbygning. Der er derfor ikke undersøgt nye vejforløb i det åbne land.

Tekniske løsninger:

1. Fuld udbygning

Ved Fuld udbygning udvides vejen til 2+1 vej på hele strækningen, hastigheden hæves til 100 km/t og der opsættes midterautoværn. Bygværkerne ved under[1]førte veje udvides, så det bredere vejprofil kan føres igennem. Ved de to overførte veje, Randersvej og Skrejrupvej, er der plads nok til, at det brede profil kan føres igennem, uden at broerne skal ændres.

2. Delvis udbygning

Delvis udbygning er identisk med Fuld udbygning men på en kortere strækning. Projektet medtager den østlige del af strækningen frem til tilslutningsanlæg[1]get ved Flintbakken, som allerede er udbygget til 2+1 og 2+2 vej. Hastigheden hæves til 100 km/t og der opsættes midterautoværn. Bygværkerne ved under[1]førte veje udvides, så det bredere vejprofil kan føres igennem. Ved de to overførte veje er der plads nok til, at det brede profil kan føres igennem, uden at broerne skal ændres. På den sidste del af strækningen mellem Flintbakken og krydset med Ebeltoftvej, vil vejen være som nu.

3. 0+ løsning

I 0+ løsningen udvides vejen til 2+1 vej, men kun på strækningerne mellem de skærende veje. Byg[1]værkerne bibeholdes som de er, hvilket er med til at sænke anlægsudgifterne i forhold til Fuld udbygning. Hastigheden vil stadig være 90 km/t på strækningen og der etableres en midterrabat uden autoværn.

Trafik:

Der er ikke problemer med trafikafviklingen generelt set på strækningen. Der kan dog forekomme forringet trafikafvikling i myldretiderne, og der vil med stigende trafik i årene fremover, blandt andet grundet tung transport til Grenaa Havn, og sommer[1]belastning til sommerhusene og turistattraktionerne, kunne opstå øgede trængselsproblemer på dele af strækningen i myldretiderne.

Efter udbygningen (i 2024) vil det generelt være beskedne ændringer i trafikken uanset hvilken løsning, der vælges. Det er kun hvis hastigheden hæves, at strækningen vil tiltrække trafik, og derfor ses der stort et ingen ændring for 0+ løsningen.

For alle tre projektforslag vil der være en betydelig trafiksikkerhedsmæssig gevinst af at køreretningerne adskilles med en midterrabat, så især risikoen for frontalkollisioner mindskes.

Støj:

Støjforhold har normalt en stor bevågenhed i det lokale samfund. På dette projekt er det vurderet, vurderingen den, at udbygningen af rute 15 ikke vil medføre yderligere støjmæssig påvirkning af boliger og dermed menneskers sundhed.

Da det er enkeltstående ejendomme, vil der ikke blive opsat støjafskærmning. Til gengæld kan tilskud til støjisolering af boligerne overvejes

De enkelte støjforhold på strækningen kan ses her: Støj | Vejdirektoratet

Økonomi:

Alle tre forslag vil kunne gennemføres inden for den afsatte projektøkonomi og med en intern samfundsøkonomisk rente på ca. 3,1-3,1, dog 0+-løsningen hvor den er negativ.

Gennemførsel:

Midlerne til at gennemføre og anlægge projektet er i den politiske aftale om Infrastrukturplan 2035 bevilliget fra 2031. Herfra skal der foretages en detailprojektering, ekspropriation og udbud, som typisk tager ca. 2 år, inden selve anlægsarbejderne kan gå i gang. Det forventes at selve anlægsarbejderne herfra vil tage ca. 3 år.

Giv dit input til kende

Business Djursland anbefaler vores medlemsvirksomheder til at give deres input og perspektiv til kende til projektet. Det er vores overbevisning og erfaring at hvert et høringssvar tæller.

Du er velkommen til at bruge (kopiere, modificere, henvise til) ovenstående høringssvar i dit eget høringssvar.

Der er åbent for høringssvar frem til 17. marts 2025 og kan indsendes fra projektets hjemmeside.