De Danske Gærfabrikker ”hæver” niveauet

Plant Manager Gert Fogh havde onsdag d. 26. februar samlet afdelingsledere fra flere afdelinger, da knap 30 deltagere mødtes på fabrikken i Grenaa for at få indblik i arbejdspladsen. Deltagerne omfattede virksomhedskonsulenter, lærlingeansvarlige, ressourcekoordinatorer og jobsøgende, både med og uden nuværende ansættelse. I løbet af to timer med oplæg og rundvisning i produktionen blev det klart, at De Danske Gærfabrikker er en global aktør med lokationer i 50 lande, og det er en virksomhed, der tilbyder gode udviklingsmuligheder.

Fabrikken har formået at tiltrække og fastholde passionerede mennesker med mange forskellige fagligheder, der er dygtige til samarbejde, og stedet er præget af holdånd, involvering og specialisering.

Kært barn har mange certificeringer

De Danske Gærfabrikker, Gærfabrikken, Spritfabrikken, Spritten. Grundlagt i 1881 og en del af den canadiske koncern Lallemand siden 2007, har været en vigtig spiller i den globale gærproduktion. Fabrikken i Grenaa, som kører døgnet rundt året rundt, beskæftiger 110 af virksomhedens 180 ansatte i Danmark. Denne fabrik er en del af et netværk af søsterfabrikker i Europa og Nordamerika.

Grenaa-fabrikken blev oprindeligt indviet i 1973 og i folkemunde også kendt som “Spritfabrikken” – et navn, der stammer fra tiden, hvor fabrikken producerede alkohol. I 2013 blev fokus dog rettet mod gærekstrakt, som i dag står for 70% af fabrikkens samlede volumen. Gærekstraktet sælges til biotechindustrien og som smagstilsætning i fødevarer. Andre produkter omfatter frisk gær til bagerier og forbrugere, tørgær til bryggerier og vinbønder, samt cellevægge til landbrugets dyrefoder.

Fabrikken producerer enorme mængder gær. Hvert år sendes 1.700 ton gærkuber, 4.500 ton gærfløde og endnu større mængder gærekstrakt ud. En tredjedel af verdens gærproduktionsmængde stammer fra fabrikken i Grenaa. For at kunne levere på dette niveau har virksomheden opnået omfattende certificeringer og godkendelser verden over, herunder halal- og kosher-certificeringer. Til at vedligeholde disse certificeringer alene har fabrikken tre fuldtidsansatte.

”Klassisk” fabrik – ambitiøs på fremtiden

Gert Fogh fik i oplægget selskab af kemiingeniør Henrik Borg, produktionsansvarlig, som har været på fabrikken i et år. Henrik fremhævede det gode samarbejde og den positive tone på arbejdspladsen og nævnte, at de store udvidelsesplaner på gærekstrakt-området i de kommende år, og hele den udvikling der følger med, giver medarbejderne mulighed for at vokse med virksomheden.

Casper Andersen, der leder Teknikafdelingen og har været ansat i 5 år, kunne fortælle, at alt i produktionen er automatiseret, men at det kræver konstant opmærksomhed. Selvom der løbende investeres i state-of-the-art-udstyr, er fabrikken af ældre dato, og derfor er der altid behov for vedligeholdelse. Med over 5.000 ventiler og 1.000 pumper er det kun naturligt, at der opstår driftsmæssige udfordringer. Alligevel lykkes det teamet at minimere nedetid til kun én gang om året.

Økonomichef Kristian Grønbech, har også rundet sit første år i virksomheden. Hans afdeling håndterer i tre andre lokationer udover Grenaa: Lunderskov, Fredericia og Tromsø – og har daglige samtaler med afdelinger i Canada, Norge, USA og Tyskland. Her kan fabrikkens globale udsyn virkelig mærkes.

Eva Lund, Operational Excellence Manager, som tog over herefter, leder en mindre afdeling med 6 medarbejdere, primært ingeniører, der har fokus på produktudvikling og produktionsoptimering. Hun leder derfor også mange forsøg, der skal udforske mulighederne for at udvikle specialisering i nye produkter. Det er blandt andet Evas afdeling der udforsker, hvordan rester fra gærproduktionen kan erstatte antibiotika i dyrehold.

Det giver mening at blive på Djursland i arbejdstiden

Lene Kjærsgaard, HR-ansvarlig, afsluttede præsentationen med et overblik over jobåbninger og virksomhedens fokus på mangfoldighed, samarbejde og faglig stolthed. Lene fremhævede virksomhedens arbejde med lærlinge og uddannelse.

Henrik Borg gav en rundvisning i maskinrummet, som blev ledsaget af en indflyvning til værdikæden i produktionen.

De Danske Gærfabrikker er et godt eksempel på, hvordan et klassisk produkt og en traditionel virksomhed kan tages ind i fremtiden. Med sit fokus på samarbejde og involvering, kvalitet og innovation, er det ikke risikabelt at spå at virksomheden også i fremtiden vil kunne tiltrække og tilbyde ”de rigtige kandidater” en spændende hverdag.

Lene bemærkede at virksomheden i den grad lykkes med at rekruttere lokalt. Faktisk er 90% af virksomhedens ansatte hjemmehørende i Norddjurs. ”Og de seneste rekrutteringer, vi har haft, har været mennesker, der var trætte af at pendle mod vest,” fortalte hun.

Gærfabrikken er et af mange gode eksempler på, hvorfor det giver mening at blive på Djursland i arbejdstiden.

Virksomheden er fortsat interesseret i at tiltrække nye medarbejdere og opfordrer interesserede til at kontakte dem på jobddgf@lallemand.dk

Tak

Tak til De Danske Gærfabrikker – Gert, Henrik, Casper, Kristian, Eva og Lene – for det gode værtskab, jeres spændende og personlige oplæg samt rundvisning i produktionen.

Og stor tak til deltagerne fordi I var med!

Virksomhedsbesøget var det 6. i rækken af 13 i forbindelse med vores kampagne “Opdag din arbejdsplads”, som er et samarbejde mellem Business Djursland, Norddjurs Kommune og de medvirkende virksomheder.

Skal du med næste gang?

Næste besøg er hos Arkikon, hvor der er ledige pladser.

Tilmeld dig og se flere virksomhedsbesøg på https://businessdjursland.dk/om-os/opdag-din-arbejdsplads/