Bæredygtigt nybyg og renovering

I de smukkeste industrielle rammer hos Beton Industri A/S i Pederstrup mødtes over 40 fag- og erhvervsfolk samlet omkring en fælles interesse for den grønne omstilling af byggeriet.

I løbet af arrangementet fik de eksempler på konkrete grønne tiltag samt alternative byggematerialer og metoder.

Fokus på bæredygtige materialer og metoder

Det var i regi af LINX-projektet ”Motorvej for Materialeviden” og et længerevarende lokalt fokus på omstilling af byggeriet, at LINX, Syddjurs Kommune og Business Djursland gik sammen om eventet ”Bæredygtigt nybyg og renovering”.

Jacob Becker-Christensen, CEO i foreningen LINX, skød eftermiddagen i gang med at give en introduktion til projektet ”Motorvej for Materialeviden”, hvori Business Djursland deltager som én af fem erhvervsråd og -foreninger.

Herefter tog Rasmus Greve fra Industri Beton over. Rasmus er fabrikschef og afdelingsleder på Industri Beton i Pederstrup, og gav en introduktion til virksomheden, som kan dateres tilbage til 1900, hvor betonstøberiet blev grundlagt af DSB.

I dag står produktionsvirksomheden på den anden side af et strategiske valg omkring grøn omstilling. Tung industri behøver ikke være synonymt med at acceptere en tung udledning, og derfor udforsker virksomheden et hav af forskellige muligheder og veje, man kan gå, for at reducere udledningen.

Carsten Greibe, afdelingsleder for bl.a. miljø og kvalitet, tog over efter Rasmus, og fortalte, hvordan der konkret arbejdes med en vifte af forskellige bæredygtighedstiltag på samtlige niveauer i organisationen – fra substitution og genanvendelse til udskiftning af biler.

Ift. produktionen af betonelementer kan virksomheden – ved at udskifte cementpulver med et mindre miljøbelastende materiale – spare omkring 55% af deres CO2-udledning.

Et utroligt spændende og komplekst arbejde går nu på at undersøge alternative materialers kvaliteter ift. styrke, afbinding, bearbejdelighed, m.m. – samt den økonomiske udgift der medfølger.

Både et ambitiøst og meget inspirerende arbejde, og vi ser meget frem til at følge Industri Beton på deres vej i den grønne omstilling!

Klimavenlige løsninger

Efter værtsoplægget tog et stærkt trekløver af oplægsholdere over – med hvert sit perspektiv og ”værksteds-ekspertise” på bæredygtigt byggeri.

Rune Nissen fra Fremtidens Fundament lagde bogstaveligt talt fundamentet med en indføring til skrue-fundamentet og de mange praktiske og ressourcemæssige fordele, der kan være ved at anvende skruepæle i fundamenter. Eksempelvis er skruefundamenter en god løsning ved byggeri på skrænter eller ved byggeri på forurenet jord, hvor det er omkostningstungt at bortskaffe jorden. Eller når biodiversiteten i omgivelserne skal bevares og beskyttes.

Runne Nissen har 500 husfundamenter på samvittigheden, og han fremviste en række af eksempler, samt de værktøjer og maskiner, der anvendes ved installation af skruepælene.

Det føles godt at være med til at øge kendskabet til ‘alternative’ byggematerialer. De materialer man kalder ‘nyt’ og ‘uprøvet’ i dag byggede de dygtigste med for mange år siden uden vilde bureaukratiske systemer ovenpå,” siger Rune Nissen.

Små forandringer gør også en forskel

David Rangan fra Center for Bæredygtig Byggevejledning kom i sit oplæg ind på, hvordan han planlægger forandringsprocesser i byggeriet.

Med sit oplæg simplificerede David hvad det indebærer at bygge bæredygtigt. Gennem en vifte af eksempler, viste han, hvordan det er muligt at indarbejde små ændringer ift. metoder, værktøjer og materialer i virksomhedernes eksisterende praksis på en måde, der understøtter den bæredygtige omstilling og som gør en forskel i den bæredygtige udvikling overordnet set.

David pointerede, at der længe har været en tendens til at pakke alt ind i plastik. Heldigvis har mange af de naturbaserede materialer både en isolerende såvel som åndbar effekt.

Dokumentation i byggeriet er ikke helt så ”simpelt” – men derom fortalte David om hvordan Center for Bæredygtig Byggevejledning har fire byggevejledninger på vej, som tager udgangspunkt i eksisterende viden.

Biogene materialer og deres fantastiske kvaliteter

Jonas Aarsø som er arkitekt i Nikolova/Aarsø, rundede eftermiddagen af med eksempler fra byggeriet, hvor naturmaterialer var gennemgående – herunder natursten, træ og kork– og genbrugsmaterialer, som for eksempel celleglas.

Celleglas, som er et 100% genbrugsmateriale, er ikke blot hurtigt at installere, men er også effektivt som vand-, fugt- og radonspærre.

Vi kom omkring en god samling eksempelprojekter på, hvordan der i øjeblikket arbejdes med alternative materialer i byggerier. Dertil eksperimentbyggeri med netop det formål at opstarte et grundlag for både erfaring og dokumentation på forskellige materialers holdbarhed og kvaliteter.

Tak for en spændende eftermiddag

Det var en supergod blandet skare der deltog – heriblandt tømrere, arkitekter, bæredygtighedskommunikatører, bygningsingeniører og kommunale erhvervsafdelinger, men også specialister inden for spildevandsanlæg, transport og elektrikere.

Med sig hjem fik alle ny spændende viden om bæredygtige materialer indenfor fremtidens byggeri.

Tak til alle, der deltog!

Tak til Rasmus og Carsten fra Industri Beton i Pederstrup ved Kolind for spændende oplæg og værtskab.

TAK også til oplægsholderne Rune Nissen, David Rangan og Jonas Aarsø.

Og TAK til samarbejdspartnerne LINX og Syddjurs Kommune der gjorde arrangementet muligt.

Kort om Motorvej for Materialeviden

Et projekt, der skal give materialeinnovation en hurtig og effektiv vej fra forskning til industriel anvendelse. Læs mere her.

Business Djursland

Vi er en interesseorganisation for virksomheder og personer med interesse i erhvervsudvikling på Djursland.

Kontortider

Kontakt os

Business Djursland
Ny Lufthavnsvej 21
8560 Kolind
CVR.: 38 49 28 29

kontakt@businessdjursland.dk
Ring til en medarbejder

Vi er sociale… Følg med