Bæredygtighed og innovation som pejlemærker
Onsdag d. 5. februar bød formiddagen på virksomhedsbesøg hos DS Smith i Grenaa for 25 jobsøgende og jobkonsulenter, der var mødt op til oplæg og rundvisning i produktionen, og vi hilste på både medarbejderne og maskiner.
Innovations- og designansvarlig Mette Staal og chef for intern kommunikation Nanna Bro Pagter stod for et utroligt interessant oplæg om bæredygtighed og produktudvikling hos DS Smith, hvorefter produktionschef Torben Stabell gav os mulighed for et spændende indblik i produktionen og lidt af hverdagen på emballagefabrikken.
Et konstant innovationsarbejde
Hos DS Smith-afdelingen i Grenaa er kerneproduktet emballage (primært kasser) i bølgepap, og der udvikles emballagetyper, kuverter, og meget mere i samarbejde med kunderne. Som en integreret del af produktudviklingen indgår ”the power of less” som et mantra for innovationsarbejdet. Praktisk talt designes ethvert produkt hos DS Smith til cirkulært forbrug. F.eks. fylder overvejelser, som: Hvilken type åbningsmekanisme i en kuvert er det grønneste valg? Hvordan minimerer eller udskifter vi unødvendig plast? Hvordan sikrer vi 100 % genanvendelighed?
Vidste du, at over 80% af et produkts miljøpåvirkning bestemmes på designstadiet?
Den grønne udvikling drives dels af kommende EU-lovgivning i 2030, og dels af slutforbrugerne, der efterspørger bæredygtige løsninger, der mindsker spild, plastik og gør det nemmere at affaldssortere.
Fabrikken DS Smith producerer ikke kun pap, men indsamler pappet efterfølgende, og genanvender det. Træfibrene i pappet kan holde til at blive genanvende op til 25 gange – hvorefter det bliver i en kvalitet, der bedre er anvendt i f.eks. æggebakker.
Mette gav os virkelig inspirerende eksempler på det innovationsarbejde, der finder sted på DS Smith. Pap, der kan transportere kølede fødevarer (så som fisk) og holde til is, og stadig genanvendes efterfølgende. Hendes opgave er groft sagt at redefinere emballage med bæredygtighed for øje.
Samtidig med at man undersøger om emballagen kan minimeres og nye måder for anvendelse, genanvendelse og genbrug, har man forskere tilknyttet, der undersøger, om der kan bruges græsærter, tang eller andre naturmaterialer til at erstatte de træfibre, der i dag bruges i bølgepappet.
Der var virkelig gode og interessante spørgsmål fra deltagerne, der viste en tydelig interesse fra for emballagedilemmaer og bæredygtighedstendenser.
Bæredygtighed hos DS Smith handler dog ikke ”kun” om reduktion af CO2 og genanvendelse. Det handler også om mennesker.
Inklusivitet og udvikling
DS Smith er en populær arbejdsplads i Grenaa og modtager mange ansøgninger fra både unge og ældre og omkring forskellige typer af ansættelsesforhold og praktikker. Torben fortæller, at de meget gerne investerer i opkvalificeringen af de unge, og det vigtigste forudsætning for en ansættelse er, at man ”gider at komme og lære – resten er mere eller mindre ligegyldigt”.
Aktuelt er 7-9 flexjobbere tilknyttet.
Den store popularitet gør det en udfordring at komme inden for, men Torben deler et tip: Der er som regel god mulighed for at få et job som sommerafløser, som DS Smith annoncerer på facebook. Da flere gode medarbejdere står over for pension næste år, er det god timing at søge ind nu.
Med flere afdelinger i Danmark og 610 medarbejdere på landsplan, er der naturligt nok et væld af faggrupper hos DS Smith – ingeniører, designere og en vifte af tekniske baggrunde. Mette supplerer Torben med at der hos DS Smith er plads til at udvikle sig i den retning, man har interesse for. Selv er Mette uddannet arkitekt med fokus på industrielt design.
Blandt deltagerne var blandt andet Mette, som med sin familie med små børn flyttede fra Aarhus til en lille by nord for Grenaa for nogle år tilbage. Nu er børnene store og Mette er klar til et karriereskifte og åben over for elevpladser hos de lokale virksomheder. Inden besøget fortalte Mette, at hun oplever at virksomhederne på Djursland er mindre synlige end i Aarhus. ”I Aarhus havde jeg også et stort netværk, som arbejde for mig, når jeg søgte job”. Hun syntes derfor at Opdag din arbejdsplads var en god mulighed for at møde en måske kommende arbejdsplads.
Efter besøget talte vi igen med Mette. ”Er der et job her, så tager jeg det!” sagde hun smilende.
Også Jane, som er ledig og jobsøgende, deltog. “Jeg har altid set DS Smith som en interessant virksomhed med et stort bæredygtigt virke. Det var spændende at komme med ind bag og høre mere detaljeret om arbejdet. Der tyder på at være en god virksomhedskultur ligesom det er rart at høre, at DS Smith også har hjerte for lokalsamfundet.”
TAK
Tak til DS Smith for det gode værtskab, spændende oplæg om bæredygtighed ved Mette Staal og Nanna Bro pager, samt interessant rundvisning ved produktionschef Torben Stabell.
Og stor tak til deltagerne for jeres skarpe spørgsmål og engagement ved besøget.
Virksomhedsbesøget var det 3. i rækken af 13 i forbindelse med vores kampagne “Opdag din arbejdsplads”, som er et samarbejde mellem Business Djursland, Norddjurs Kommune og de medvirkende virksomheder.
Skal du med næste gang?
Næste besøg er hos L-tek, hvor der er ledige pladser.
Tilmeld dig og se flere virksomhedsbesøg på https://lnkd.in/dYNABGZ5