Arkikon: For fremtiden, helheden og hverdagen

10 spændte deltagere tog turen til Fornæs ved Grenaa, da Arkikon havde inviteret jobsøgende og samarbejdspartnere på virksomhedsbesøg. “Vi er en af de skjulte virksomheder”, grinede Thomas Enevold, direktør hos Arkikon, da han indledte sin præsentation. Her refererede han til Ole Svits introduktion til kampagnen Opdag din arbejdsplads, som netop handler om at gøre Djurslands virksomheder mere synlige – dels over for de herboende – men i særdeleshed også uden for Djursland.

Skjult, måske, men bestemt ikke ukendt, for med projekter i hele landet er Arkikon en respekteret og stor spiller, specialiseret i bygge- og konstruktionsprojekter til energi- og forsyningsbranchen, med 400 projekter bag sig blot til den branche.

Thomas Enevold havde allieret sig med 3 medarbejdere, som fint repræsenterede tegnestuens fagligheder – Fransizka, arkitekt, Dzemal, konstruktionsingeniør, og Nikolaj, bygningsingeniør – som gav hvert deres blik på Arkikon som arbejdsplads.

Selv har Thomas en baggrund som blikkenslager og bygningskonstruktør, og har for nyligt kunne fejre sit 25-års jubilæum hos Arkikon, som dog ved hans start hed Glinvad og Jeppesen.

Visionerne omsættes til praksis

Arkikon har sine rødder dels i Randers og dels på Djursland på den smukke lokation ved Fornæs Fyr kun et par kilometer fra Grenaa. Her har fire fagledere ansvaret for staben på 33 medarbejdere, som samlet set har fagligheder inden for alle faser af byggeprocessen.

Når alle kompetencer er samlet under ét tag, kræver det ”kun” en dialog hen over skrivebordet, når konstruktøren skal føre arkitektens visioner om for eksempel fleksibilitet og æstetik ud i livet. Der er simpelthen kortere vej fra koncept til praksis, er de fire værter enige om.

Funktionalitet med fremtiden for øje

”For fremtiden, for helheden, for hverdagen” er virksomhedens motto.

Hos Arkikon bygges for fremtiden. Og når man er arkitektvirksomhed i energi- og forsyningsbranchen (hvor forståelsen af bæredygtighed kan være dynamisk og ændringerne i energipolitik hyppige), så skal de arkitektoniske løsninger give plads til at ny teknik kan tages ind på sigt. Altså: Man bygger til det eksisterende behov, men med tanke på at der sker meget inden for branchen, og det skal løsningen kunne rumme. Et eksempel er varmeværket i Auning, hvor netop transformation er vigtig.

Transformation er også et nøgleord i mange andre af Arkikons projekter, som udover energi og forsyning, dækker domiciler og institutioner, færgeterminaler, og privatboliger. For at give os en forståelse af Arkikons virke, gav arkitekt Fransizka Grant nogle fine eksempler på genbrug og genanvendelse af bygninger. Blandt andet et 70 år gammelt vandværk, der har fået nyt liv og blevet lavet om til kontorer. Der arbejdes aktuelt på vandtårnet i Randers, en forsyningsbygning fra 1950, der med sin status som kulturarv bør bevares med en ny funktion frem for at blive fjernet. Også af klimamæssige hensyn, da der er mange tons beton i ikonet. Arkikon ønsker at indrette den siloformede konstruktion som bolig og tegnestue/kontorer.

I mange af Arkikons optimerings- og transformationsprojekter er der tale om nogle virkeligt komplekse projekter, skønt løsningerne umiddelbart virker simple. At arbejde med eksisterende strukturer er den slags hovedbrud bygningsingeniøren Nikolaj får lys i øjnene af. ”Vi har konstante møder med de udførende installationsfolk og håndværkere og arbejder sammen om at få løsningerne til at ske i processen”, siger han.

Vupti! Med VR til Varde Vandværk

Som alternativ til rundvisning på tegnestuens kontorlokaler, blev vi udstyret med et par VR-briller, hvor vi kunne udforske Arkikons projekter. Blandt andet Varde Vandværk, et projekt, der er blevet et eksempelprojekt ift. træbyggeri af sin type, hvor. Dzemal fortalte at udfordringen her har været at vælge materialer og produkter, der nu og i fremtiden dels holder vandet fra boringen rent, og dels kan modstå fugten, der opbygges i et vandværk.

Arbejdet med bæredygtige materialer – som blandt andet i dette projekt – ligger Arkikon meget på sinde, som sætter en ære i at oplyse bygherre og kunde om de økonomiske fordele ved bæredygtige valg. Arkitekterne ”sniger” gerne disse valg ind i visualiseringer, der taler til hjertet, så valget også er nemmere hos kunden.

VR er i dag en essentiel del af formidlingen omkring nye tekniske bygninger og supplerer 3D modellerne, og vi fik i alt ”besøgt” projekter på 5 lokationer.

“Fornæs er federe end forstaden”

Arkikon drømmer om at vokse sig endnu større og kommer snart til at søge nye medarbejdere. Thomas håber, at nye kompetencer kan give plads til mere bygherrerådgivning, hvor virksomhederne kan være med til at sætte rammerne for udviklingen.

Arkikon er gode til at fastholde kollegaerne fra Djursland og også Aarhus, men Thomas nævner geografien som en udfordring, når der skal trækkes nye kompetencer ind. Fornæs er langt væk, bemærker han, men en deltager supplerer ham, med stor overbevisning, at Fornæs er federe end forstaden. Og det kan vi da egentlig ikke være uenige i.

Vi håber, at besøget hos Arkikon gav de fremmødte jobsøgende mod på at søge deres næste udfordring i den spændende virksomhed og i de storslåede omgivelser ved Fornæs Fyr.

Tak

Tak til Arkikon – Thomas, Fransizka, Dzemal, og Nikolaj – for det gode værtskab, jeres spændende og personlige oplæg. Også tak til Dan, der hjælp os godt igennem VR-rundvisningen.

Og stor tak til deltagerne, fordi I var med!

Virksomhedsbesøget var det 7. i rækken af 13 i forbindelse med vores kampagne “Opdag din arbejdsplads”, som er et samarbejde mellem Business Djursland, Norddjurs Kommune og de medvirkende virksomheder.

Skal du med næste gang?

Næste besøg er hos Nørgaard Teknik, som pt. er udsolgt. Du kan dog tilmelde dig venteliste. 

Tilmeld dig og se flere virksomhedsbesøg på https://businessdjursland.dk/om-os/opdag-din-arbejdsplads/