Torsdag d. 5. november mødtes ca. 50 erhvervsfolk til ”Made by Djursland” på Stenvad Mosebrugcenter. Programmet var tilrettet de aktuelle corona-restriktioner, og nogle valgte også at deltage via online streaming. Årets tema var bæredygtighed.

Steen Hildebrandt i hopla
Dagens hovedtaler fra professor emiritus Steen Hildebrandt, som er formand for 2030-Panelet, der samarbejder med -og understøtter 2030-Netværket, der er Folketingets Tværpolitiske Netværk for FN´s Verdensmål. Som redaktør på bogen ”Bæredygtig Global Udvikling – FN´s 17 verdensmål i et dansk perspektiv” er han i Danmark en toneangivende og dagsordenssættende stemme på området. Han var imponeret over, hvordan vi arbejder med bæredygtighed på Djursland. Altså dette, at både kommuner, erhvervsliv og private arbejder på tværs. Det kan vi godt være stolte af.

Hovedbudskaberne i Hildebrandts oplæg var, at fokus på bæredygtighed er nødvendig for alle. For virksomheder er det bydende nødvendigt, fordi bæredygtighed bliver et nøglebegreb i kampen om både kunder og medarbejdere lige om lidt.

Jo, Hildebrandt kan sin Gretha Thunberg!
Det andet hovedbudskab lød ”No one is too small to make a difference” – et citat, som Hildebrandt med hans egne ord havde fra en lille irriterende pige, der burde passe sin skole. Jo! Hildebrandt kan sin Gretha Thunberg!

Oversat til hverdagen, så lagde han vægt på, at selv små beslutninger i hverdagen gør en forskel; hvad vi køber og ikke køber, hvad vi gør og ikke gør, hvem vi samarbejder med og deler vores erfaringer med.

Fokus på affald blev en god forretning
Dagens anden taler var Steffen Max Høgh, som er CSR-direktør hos Holmris B8. Han skabte tidligere virksomheden 3R, som handlede med brugte kvalitetskontormøbler, og siden blev opkøbt af Holmris B8. Steffen Max Høgh er også ivrig podcaster om bæredygtighed og snart udkommer hans bog ”Bæredygtig Business”. Steffen Max Høgh opfordrede til, at alle virksomheder starter med at identificere det største problem i forhold til bæredygtighed. Det kan f.eks. være energiforbrug eller affaldsmængder. Virksomheden 3R blev startet op på erkendelsen af, at der hvert år smides mange tons kontormøbler ud. Forretningsmodellen blev bygget op omkring salg af nye møbler, tilbud om at tage brugte kontormøbler retur og dernæst forære dem væk til nogen, der kan bruge dem i kundens navn. Denne model føres nu videre af Holmris B8.

Steffen Max Høgh nævnte også, at ingen yngre mennesker gider arbejde for virksomheder, der ikke er en del af løsningen på klodens problemer.

De to oplæg blev fulgt op af en paneldebat, hvor også Sten Møller fra Friland og Grobund deltog sammen med Anna Oline Frieboe Laumark fra Den Grænseløse Festival også deltog. Samarbejde, fællesskab og kulturelle begivenheder er nemlig også vigtige for en bæredygtig fremtid.

Made by Djursland er sponseret I et samarbejde mellem Norddjurs Kommune, Syddjurs Kommune, Viden Djurs, Djursland Bank og Business Djursland.

Change Djursland – forandringerne fortsætter!
Arrangementet ”Made by Djursland” skulle også have været afrunding på ”Change Djursland”, som i uge 44 satte fokus på bæredygtighed på hele Djursland. Corona-restriktionerne gjorde det desværre ikke muligt at gennemføres de planlagte workshops, som planlagt, og det betyder, at der arbejdes videre med forandringerne i de kommende uger.

I runde tal har Change Djursland været en stor succes:

  • 12 bæredygtighedsagenter er uddannet
  • 12 arrangementer hos 12 forskellige værter over hele Djursland, som har fortalt om deres arbejde med bæredygtighed
  • Mere end 100 deltagere i de 12 arrangementer
  • Udvikling af spillet ”7×7”, som hjælper med at formulere en vej til mere bæredygtighed for dig eller din virksomhed. Spil med her
  • Deltagernes ideer indsamles forsat og hjælpes på vej

Den endelige afrunding af ”Change Djursland” skal afklares i de kommende uger, og er nok desværre afhængig af corona-situationen.