“Levende” robotter, spændende oplæg, høj faglighed & inspiration

Årets Made By Djursland blev afviklet hos Nørgaard Teknik i Auning. Arrangementet var både velbesøgt og velafviklet. Der var i år flere meget spændende oplæg, som kunne gøre deltagerne helt forpustede over alle de nye muligheder, der ligger lige rundt om hjørnet, når det gælder automatisering.

Første del af konferencen havde fokus på mulighederne for automatisering og robotteknologi, imens anden del satte fokus på uddannelse og efteruddannelse af medarbejdere, så de kan betjene al den nye teknologi.

Automatisering & robotteknologi

Første oplægsholder var Preben Mejer, stifter af Innovation lab, som gav deltagerne en hæsblæsende indflyvning i internet of things, sensorteknologik, teknologi, som lader sig selv op og ikke behøver batterier for at virke – og en sammensmeltning af vores mange devices i fremtiden. Ren science fiction og lige rundt om hjørnet.

Steen Harder Ulrichsen, Senior Project manager,Teknologisk Institut fortalte om, hvad virksomheder kan bruge Teknologisk Institut til og fremlagde tal, der desværre viser, at Danmarks “indbygggertal” for robotter er dalende, imens andre lande i verden har sat speederen i bund. Teknologisk Institut havde tage flere eksempler på robotter med, som det var muligt at hilse på i pauserne. Mest opsigtsvækkende var en firbenet robot, som de gerne ville have bud på, hvad sådan én kan bruges til?

Asim Ikram , Seniorspecialist, Innovation og Affordability og Jonathan Runoberg fra Terma A/S fortalte om et et praktisk eksempel på, hvordan de har arbejdet med implementering af en robot i produktionen. Helt konkret i forbindelse med boring af undersænkede huller i metalelementer. Asim Ikram fortalte om baggrunden og processen i udviklingen af en testopstilling, imens Jonathan Runoberg kunne fortælle om, hvordan han havde oplevet processen i produktionen. Konklusionen på projektet var, at alle er glade! Der laves ingen (færre) fejl, der kan indsamles data undervejs, og medarbejderne slipper for ensformigt og nedslidende arbejde, og er glade for at arbejde med robotten.

Uddannelse & efteruddannelse til den nye teknologi

Niels Jensen, adm. direktør og partner, VARO A/S fortalte om, hvordan VARO igennem mange år har arbejdet systematisk med at have skoleelever, erhvervselever og studerende i praktik. En systematisk indsats, som giver dem en mulighed for at “håndplukke” de største talenter, fordi de allerede kender virksomheden. Det er nødvendigt med en charmeoffensiv overfor lærerne, som ikke har kendskab til, hvordan der arbejdes på en maskinfabrik, og Niels Jensen kunne også med et smil konstatere, at det nogle gange var meget lavpraktiske forhindringer, som det at transportere eleverne sikkert fra skolen til virksomheden, der kunne sætte en stopper for et besøg. Han opfordrede til, at man bider sig fast og holder fast – og måske giver tilskud leje af en bus.

Daniel Dallerup, formand, Metal Østjylland kunne fortælle om, hvordan udviklingen i erhvervsuddannelserne er gået. Det var ikke opmuntrende at lytte til. Der er langt mindre søgning til erhvervsuddannelserne, selvom der er mange muligheder og gode indtjeningsmuligheder. Daniel Dallerup talte varmt for, at erhvervspraktikken igen skal være obligatorisk, så de unge for mulighed for at se, hvilke jobs, der er mulighed for at uddanne sig til. Han nævnte også, at fagforeningerne ikke er modstandere af automatisering, fordi tallene viser, at det næsten altid resulterer i flere jobs.

Torben Johansen, Skillz, Viden Djurs gav en indflyvning i nogle af de muligheder, der findes for efteruddannelse. Når en virksomhed vælger at indkøbe ny teknologi, så er det naturligt, at medarbejderen har brug for efteruddannelse. Det kan Skillz, VIden Djurs hjælpe med. Der kan laves skræddersyede kurser, som kan afvikles i samarbejde med leverandørerne af den nye teknologi. Torben Johansen nævnte, at virksomhederne altid er velkomne til at kontakte ham med forespørgsler og afklaring af muligheder.

Ole Svit tog en afrundende snak med formand for erhvervsudvalget i Norddjurs kommune Niels Ole Birk og formand for Social- og beskæftigelsesudvalget i Syddjurs Kommune Jan Aude. De udtrykte stor tilfredshed med dagens oplægsholdere og anerkendte, at industrivirksomhederne i begge kommuner har brug for faglærte. Snakken rundede også vigtigheden af erhvervspraktik og de forholdsvis mange studenter, som ikke er kommet i gang med en videregående uddannelse, og som måske kunne se sig selv i en erhvervsuddannelse, hvis de vidste mere om mulighederne.

I løbet af ad dagen var der rig mulighed for at se, røre og prøve noget af al den nye teknologi i pauserne, hvor snakken også gik lystigt blandt deltagerne.

Formand for Business Djursland Vibeke Tuxen overrakte Made By Djursland-prisen 2022 til HSM Industri A/S sammen med kundechef i Djursland Bank Jeppe D. Friis. Det kan du læse mere om her

TV2 Østjylland var forbi – Se indslaget her

Tak

Tak til deltagere, oplægsholdere og samarbejdspartnere. Vi er glade for, at I var med til at gøre dagen spændende og vedkommende!
Tak til de virksomheder, der har udstillet med robotteknologier i pausen: VARO, ZTEC, Teknologisk Institut
Tak til Djurslands Bank for at sponsorere Made by Djursland-prisen
Tak til Malene fra Robot Stories by Grouleff for samarbejdet omkring presseindsatsen.
Tak til Teknologisk Institut for samarbejdet omkring dagens spændende program.
Tak til Anders Lemmer fra Raven – Lyd, Lys og Scene for assistance med teknikken.
Tak til Pernille og hendes team fra Forrådskammeret for at tage sig af forplejning til os.
Tak til Viden Djurs og Dansk Metal for samarbejdet omkring kompetencetemaet.
Tak til Terma, HSM, Ålsrode Smede og Maskinfabrik og Grenaa Hydraulik for at invitere eleverne indenfor og give dem et indblik i dagligdagen.
Tak til Norddjurs Kommune og Syddjurs Kommune for at støtte Made by Djursland igen i år.
STOR tak til Ole Nørgaard Nørgaard Teknik for værtskabet.