Teamet er vigtigst, ideen er vigtig, og så skal det kunne sælges.

Business Djurslands kur for iværksættere blev i år afholdt i biograften KOM-BI i Hornslet. Deltagerne blev derfor beværtet med sodavand og popkorn, før de gik ind i den mørke biografsal en til en række spændende oplæg.

Astrid Søgaard fra Pure Dansk fortalte om opstarten af virksomheden, som hun driver sammen med sin søster Malene. Vi fik en introduktion til bælgfrugter, dyrkningen og efterbehandlingen af dem, så er er egnet som menneskeføde – og ikke som nu, hvor de fleste bælgfrugter dyrkes til dyrefoder. Astrids oplæg gav en fin indsigt i, hvordan de selv kan løse nogle opgaver i virksomheden, imens andre opgaver bedst løses af samarbejdspartnere. Det gav et interessant indblik i “fødekæden” fra landmand til slutkunde.

Mads H. Dalsgaard er iværksætter, mentor og business angel og holdt et oplæg op, hvordan igennem Danish Business Angels modtager mulige emner for sine investering. Mads er i dag medejer af ni virksomheder, og han fortalte, at man som business engel forventer, at ca. én ud af ti virksomheder giver gevinst. Han havde gode råd med til iværksættere, som har brug for en investering! Først og fremmest skal der sammensættes et godt team. Mange engle ser på teamet, før de ser på ideen! Dernæst skal der laves et godt og realistisk pitch, hvor der er dokumentation for alt. Pitchet skal (også) indeholde markedsundersøgelser, forretningsplan og “prove of concept”. Endelige er det vigtigt, at iværksætteren er “all-in” og aktiv i sin virksomhed.

Niels Bech Laursen, Erhvervshus Midtjylland holdt oplæg om, hvordan virksomheder kan søge råd og vejledning hos Erhvervshus Midtjylland. Erhvervshuset konsulenter dækker alle stadier i en virksomheds levetid og størrelse. Erhvervshuset yder ikke direkte rådgivning, men kan henvise til konsulenter og i mange tilfælde være med til at finansiere konsulentbistanden. Nogle puljer kræver, at virksomhederne selv kommer med en del af pengene.

Poul Erik Nielsen, Erhvervskundechef og Jesper Rasmussen, Porteføljekundechef fra Vækstfonden præsenterede Vækstfonden, som er en statsejet finansieringsfond, som stiller risikovillig kapital til rådighed for virksomheder, som kunne blive vigtige for Danmark. Vækstfonden yder lån og garantier direkte til små- og mellemstore virksomheder, og hjælper med fornuftige vækstplaner og kautionerer for virksomhedernes lån, garantier og kreditter i f.eks. banken. På den måde kan virksomhederne og iværksætterne få adgang til risikovillig lånefinansiering, som de ikke ellers ville kunne opnå. Det er ofte Vækstfonden, der træder til, når markedet tøver.

Bo Kristensen, Erhvervskonsulent i Syddjurs Kommune og Bente Hedegaard, Næstformand i Erhvervsudvalget i Norddjurs Kommune holdt oplæg om kommunernes visioner og status på iværksætteri. I begge kommuner klare de nye virksomheder sig godt efter både tre og fem år (overlevelsesraten), imens det ser knap så godt ud i forhold til omsætning og skabelsen af arbejdspladser, hvis vi sammenligner os med storbykommuner.

Efter oplæggene var der mulighed for at tale med en række fageksperter i foyeren og netværke med de øvrige deltagere.

Det er anden gang Business Djursland afholder Iværksætterkur, og samler alle interessenterne omkring iværksætteri på Djursland. Det giver de nye virksomheder et godt overblik over de mange muligheder, der er for at få hjælp, støtte og vejledning til etablering og udvikling af deres virksomheder. Samtidig får rådgivere, kommuner og investorer indblik i hinandens strategi og arbejde med iværksætteri.

Det giver rigtig god mening, og i Business Djursland tror vi på, at det nytter noget at samle mennesker omkring iværksætteri og erhvervsudvikling på Djursland.