Citat: Jesper Rahlff, iværksætter og direktør i sin egen virksomhed Solid Alpha VFX.

Han har lavet visual effects til nogle af de største Hollywood Produktioner og er netop vendt tilbage til Grenå efter otte år i Vancouver, Canada.

Du kender måske ikke Jesper Rahlff, men det kan godt være, at du snart kommer til det. Han er netop vendt retur til Grenaa efter at have skabt sig en fantastisk karriere indenfor VFX, som kort kan beskrives som computerskabte special effects. Når du ser en meteor, et gennemsigtigt genfærd eller en vild eksplosion på film, så er de skabt på computer og sat ind. Det er Jesper så god til, at der er bud efter ham fra de største film- og tv-produktionsselskaber.

Jespers vej til 3D-verdenen startede ellers ikke med en passion for industrien. Han er opvokset i Odder. Han spillede lidt computer som alle andre unge, og drømte om at komme ind til politiet. Han ville være hundefører og gerne sendes ud til verdens brændpunkter. En dårlig ryg satte en stopper for den drøm, og efter en periode på omkring 1 ½ år med mange smerter, hvor han bare gik derhjemme, så skulle der ske noget andet. Fra sin bror hørte han om 3D College i Grenaa, og besluttede at give det en chance.

Op og lege med de store

-”Jeg havde ingen særlige forudsætninger for at blive god til det, jeg laver i dag. Jeg havde aldrig tegnet eller programmeret, men jeg besluttede at flytte ind på skolens kollegium. Det var alt eller intet for mig, og efter godt et halvt år, så var jeg solgt! Jeg synes, at det var virkeligt fedt! Jeg ville være så dygtigt, at jeg kunne komme op og lege med de “store drenge”. Det var ikke, fordi jeg var specielt god til det. Det tænker jeg ikke, men jeg har et kæmpestort drive. Så jeg begyndte at undersøge, hvordan det kunne lade sig gøre at nå langt”, forklarer Jesper.

Efter endt uddannelse på 3D College gik turen videre til Vancouver Institute of Media Arts i Canada. Her tog Jesper en 1årig uddannelse som supplement, den danske, og endte med noget, der minder om en professionsbachelor. Året i Canada bød også på masser af muligheder for at netværke med mennesker inden for industrien.

-”Jeg satte mig selv det mål at blive færdig med mit afslutningsprojekt to måneder før tid, så jeg ikke skulle konkurrere med alle andre nyuddannede på jobmarkedet. Jeg endte med at få tilbudt job to måned, før jeg var færdig, så det passede helt perfekt. Jobbet var hos en virksomhed, der hedder FuseFX, som netop havde startet en afdeling i Vancouver. Hovedkontoret ligger i Los Angeles. Mine opgaver var at lave effekter til tv-serier, samt pipeline og integrering af software.”

Iværksætter

Allerede efter tre år lavede Jesper sin egen virksomhed. Det var ikke noget, som han havde drømt om, men han ville gerne selv bestemme, hvor og hvornår han skulle arbejde. Det handlede om maksimal frihed og fleksibilitet. Siden starten har virksomheden haft varierende størrelse alt efter, hvilke projekter, der er kommet ind. Der har altid være mindst to medarbejdere, og da virksomheden var størst var der 16 ansatte. Nu har Jesper besluttet, at virksomheden ikke skal være større end, at han selv også kan være med i projekterne og lave noget på computeren. Han vil ikke kun tage sig af det administrative.

-”Det blev til otte år i Vancouver, og over tid blev jeg da et navn, man kender. Jeg har løst opgaver for mange af de store virksomheder; Netflix, Amazon, DC (dem med Batman) og Marvel (dem med Spiderman). Det var jo også det, der var mit mål, da jeg rejste fra Grenaa i sin tid: Jeg ville arbejde på de store film, og det har jeg nået.  Samtidig underviser jeg på Vancouver Institute of Media Arts på deltid, og har gjort det de sidste 5 år.”

– “Det giver mig en rigtig god indsigt i, hvad for nogle talenter, der bliver uddannet, og en viden om, hvad de kan bidrage med i industrien. Det har givet min virksomhed muligheden for at ansætte nogle af mine elever på projekter, efter de er blevet færdige. Som virksomhed kigger man på, hvornår en ansat bidrager med “billable hours”. Fordi en nyuddannet skal læres op, vil de første 6 måneder typisk ikke være særlige profitable for en virksomhed. Den investering har jeg kunnet spare, fordi jeg allerede kender dem og deres arbejdsstyrker fra undervisningen. Det er altid en fed følelse at kunne give dem det første job. Så er de i gang, og kan hoppe videre til nye projekter bagefter.”

Se eksempler på Jespers arbejde i videoen

Grenaa er fantastisk

Efter otte år var tiden inde til at rejse hjem til Danmark. Jespers kone ville gerne i gang med at læse, og sønnen var efterhånden blevet fem år. Det trak også at komme lidt tættere på familien igen. Det ville være nærliggende at flytte til København, hvor store dele af den danske filmbranche holder til, men valget faldt på Grenaa, hvor familien landede i starten af november.

-”Grenaa er fantastisk! Byen har et virkelig stort potentiale, og det er her talentet er! Her er både folk, der kan 3D, programmering, samtidig med god fokus og initiativ til at støtte iværksætteri. Jeg havde også lyst til at vende tilbage til der, hvor det startede for mig. Jeg håber, at jeg kan være med til at inspirere og hjælpe nogle af dem, der er i gang med at tage en uddannelse.”

Jesper er så heldigt, at han har kunnet tage kunder og arbejde med fra Vancouver til Grenaa, og så er han godt i gang med at netværke lokalt. Han har allerede rakt ud til sin gamle skole 3D College i Grenaa og talt med virksomheder i Aarhus.

-”Jeg vil gerne skabe en platform til dem, der ikke har mulighed for at rejse til og bo i Vancouver for at arbejde. Der er rigtig mange talenter på 3D College, som måske har svært ved at komme i gang og få en fod indenfor i branchen. Det vil jeg gerne hjælpe dem med. Jeg håber, at jeg kan gøre noget af det samme for de studerende i Grenaa, som jeg gjorde for de studerende i Vancouver. Det gælder også eleverne på Dania Games, som kan skrive kode. Det er et kæmpe plus for Grenaa, at det er her talentet er. Nu skal vi “bare” have skabt nogle flere arbejdspladser, så vi også kan holde på dem efter endt uddannelse.”

I dag har Jespers firmaet Solid Alpha VFX to medarbejdere ud over Jesper. De laver både visuals, men arbejder også som konsulent for andre virksomheder i branchen, hvor de bl.a. laver små kodestumper, som gør arbejdet nemmere.

Mød Jesper Rahlff fredag d. 9. december kl. 14.00

STED: Game Hub, Østerbrogade 67 A-C, 8500 Grenaa. Alle er velkomne. Ingen tilmelding. Du møder bare op!